vrijdag 19 september 2014

De kleuren van thee ...



De kleuren van thee...

https://36.media.tumblr.com/762982f147d31d52ae9a567e8f930f94/tumblr_nnwdq7Suft1usv3wxo1_250.jpgOm mee te kunnen op een ''smakenreis''  in de wereld van de thee is enige basiskennis over de verschillende theeën wel vereist.Maar als eerste moet u weten dat alle soorten thee worden gemaakt van dezelfde gedroogde bladeren van de plantensoort Camellia sinensis,oftewel de theeplant zo als wij hem in de ''volksmond'' noemen.

De manier waarop de thee wordt verwerkt bepaalt de uiteindelijk de theesoort,oftewel de theekleur.

Echter heeft het land van herkomst, de ligging van de theetuinen, de manier van plukken, het klimaat en zelfs het plukseizoen ook allemaal invloed op de uiteindelijke smaak.

Als we voor het gemak even de ''melanges'' en theeachtige brouwsels zo als rooibos vergeten, dan vormen de volgende theesoorten de basis van het pallet van de ‘theekleuren’.


Van oudsher is zwarte thee de meest gedronken theesoort in het westen. De smaak van een zwarte thee is doorgaans sterker dan die van de andere theesoorten. Dat komt door de zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong theevariëteiten.

De theebladeren worden voor de bewerking van een zwarte thee eerst gedroogd. Vervolgens worden ze gerold, waarna ze door contact met zuurstof kunnen fermenteren. Het groene blad krijgt dan een goudbruine tot zwarte kleur,vandaar de naam zwarte thee. In China en Japan daarentegen noemt men deze theesoort ’’ rode thee ‘’, naar de kleur van het getrokken brouwsel. Vergis u niet want in Europa bedoelt men met een‘’rode thee’’ juist de Zuid-Afrikaanse rooibosbrouwsel.

De volgende theeën behoren onder andere tot de zwarte theesoorten:
Engelse melange: een veelgebruikte naam voor een mengsel van verschillende ‘’zwarte’’ theeën.
Earl Grey: een mengsel van zwarte thee, op smaak gebracht met een tropische vrucht, bergamot.
Ceylonthee: afkomstig uit Ceylon, het hedendaagse Sri Lanka . Soms wordt een thee zelfs speciaal genoemd naar een bepaalde streek op Ceylon, zoals de Kandy thee.
Darjeeling: een zeer gewaardeerde thee uit de streek Darjeeling in India, aan de voet van de Himalaya.
Lapsang souchong: een Chinese thee die wordt gedroogd boven een vuur van naaldhout, wat de thee een sterke rooksmaak geeft.

Groene thee:

De groene thee is bij uitstek de meest gedronken theesoort in China en Japan, de bakermat van deze theesoort. Recentelijk begint groene thee ook veel aan populariteit te winnen in het Westen.
De reden hiervan ligt mede in de gezonde werking die groene thee heeft op onze lichaam en geest.

Een van de kenmerken van een groene thee is dat de thee op geen enkele wijze geöxideerd[S1]  is. De groene theebladeren worden namelijk na het plukken en verdrogen, voorzichtig verhit. Op die manier vindt er geen fermentatie plaats en behoudt de blad zijn groene kleur.

De verschillende soorten groene thee ontstaan door de manier waarop het blad wordt gerold en gedroogd. Kwalitatief loopt dat behoorlijk uit één. De smaak van groene thee is kruidig, soms zelfs grassig. Deze theesoort leent zich daarom uitstekend voor het maken van een bloemige melange.

De volgende theeën behoren onder andere tot de groene theesoorten:
Sencha: Deze groene Sencha thee wordt op Japanse manier geproduceerd in China. Door herhaaldelijk rollen en pletten ontstaat de typische vorm van platte naalden.
Matcha Hikari: Groene poederthee die gebruikt wordt tijdens de Japanse theeceremonie.
Dragonwell Xi HU Lung Ching: De Dragonwell Xi Hu Lung Ching is genoemd naar de bron die het gebied (Xi Hu) voedt waar deze 'Lung Ching' groeit.
Pi Lo Chun Groen: Beroemde groene Chinese thee, lange tijd als de beste thee ter wereld beschouwd. Met de hand gerold van prachtige blaadjes met zilveren haartjes.
Lentedauw Mao Feng: Hooggegroeide thee. Zeer aromatisch, vol en fris als de lentedauw.

 

Oolong:

Deze  traditionele Chinese theesoort zit tussen de groene en zwarte thee in.  Terwijl zwarte thee volledig geöxideerd is, is groene thee juist helemaal niet geöxideerd. Oolong brengt het beste van beide theeën samen.

De oxidatiegraad van een Oolong thee ligt tussen de 10 en 75%. De smaak van de minst geöxideerde Oolongs neigt met een frisse, fleurige, citrusachtige smaak dan ook naar een groene thee. De meest geöxideerde Oolong theeën neigen juist weer naar de zwarte theesoorten toe, met de smaak van steenvruchten als geroosterde abrikozen en perziken.

Gedroogde Oolong theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes bij de minst geöxydeerde soort. De zwaarder geöxideerde oolongs hebben een zwart draadachtig voorkomen. Daar komt de term "oolong" ook vandaan, want het betekent "zwarte draak" in het Chinees.

  Witte thee :

Witte thee is een relatief kostbare theesoort. Deze thee wordt getrokken van de eerste jonge knoppen van de theeplant. Deze knoppen worden binnen de eerste 48 uur dat ze zijn gevormd geplukt,
waarna ze zorgvuldig worden gedroogd in de zonlicht.

Witte thee komt oorspronkelijk uit China, maar tegenwoordig word deze theesoort ook in Sri Lanka en India geproduceerd. De oude Chinezen brouwden al duizenden jaren thee van de jonge knoppen, maar de witte thee won vooral aan populariteit onder de nobele en rijke Chinezen van de Song-dynastie (960-1279) . Sinds enkele decennia is het ook mogelijk om witte thee in Europa te verkrijgen. Theefabrikanten produceren zelfs al enkele jaren witte thee in buideltjes, voor de Europeese (en dus ook de Nederlandse) markt.

Een  witte thee heeft een subtiele smaak, met een boeket van zoete en bloemige tonen. Het aftreksel van de knoppen kleurt mooi lichtgeel en word donkerder naarmate de thee langer staat. Witte thee is erg kwetsbaar en vraagt voor de optimale smaakbeleving wat aandacht bij het maken ervan. Zo moet de thee met afgekoeld kokend water gezet worden, wat inhoudt dat de temperatuur van het water ongeveer tussen de 75˚C- en de 85˚C moet zijn. Gebruik voor het zetten van witte thee ongeveer twee tot drie theelepels thee per kopje. Je kunt van de theeblaadjes per kopje ongeveer drie keer thee zetten.
Voor de beste smaak moeten de witte theeblaadjes iets langer getrokken worden, ongeveer tussen de 4 en 6 minuten. Het is wat werk, maar dan kunt u ook wel echt van een overheerlijk kopje thee genieten.

Pu-Erh thee :

Pu-Erh thee wordt al 1700 jaar vervaardigd in het zuid-westen van China, in de provincie Yunnan rond de gelijknamige regio Pu-erh.

In China wordt Pu-erhthee al eeuwenlang elke dag gedronken
. De thee is zelfs een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. De Chinese arts Zhao Xuemin, die in de 18e en 19e eeuw leefde,
raadde het drinken van deze theesoort zeer aan. Volgens deze arts zou Pu-Erh thee de meest werkzame theesoort zijn tegen overtollige en schadelijke lichaamsvetten. Mensen die Pu Erh thee drinken leven langer en gezonder,zei de arts. Zelf werd Zhao, een befaamd drinker van deze thee, meer dan een eeuw oud, waarmee hij zijn eigen theorie heeft kunnen onderbouwen!

Pu-Erh thee doorloopt een zeer bijzonder rijpingsproces en fermentatie, waardoor de donkerrode kleur en de krachtige aardachtige smaak ontstaan. Het fermentatieproces van deze thee gebeurt door inwerking van externe bacteriën en het laten gisten van de theeblaadjes, waarna de thee om het proces te voltooien gestoomd wordt.

Vroeger werd deze thee vervolgens in plakken, tegeltjes of kogeltjes samengeperst. De samengeperste plakken werden te drogen gelegd en opgeslagen om te rijpen. In die tijd duurde de rijping minstens vijf jaar. Eind jaren '60 en begin jaren '70 werd er een nieuw rijpingsproces bedacht om het proces kunstmatig te versnellen. De thee kon hierdoor in een paar maanden tijd al drinkbaar gemaakt worden,
en werd voor de theeindustrie dus sneller  en beter verkoopbaar. Tegenwoordig is er daarom ook losse Pu-Erh thee te verkrijgen.

Vandaag de dag worden beide methoden naast elkaar toegepast, waardoor er zowel ruwe groene thee als rijpe gekookte behandelde thee voorhanden is. Door het unieke productieproces van de Pu-Erhthee kan deze thee meer dan een halve eeuw bewaard worden. De leeftijd zal de smaak van de thee alleen maar ten goede komen.

 

Gele thee :

Gele thee is een vrij zeldzame theesoort die alleen in China word geproduceerd. Dat deze thee zo zeldzaam is is te verklaren door het gecompliceerde productieproces. Gedurende lange tijd was deze thee dan ook exclusief weggelegd voor Boeddhistische monniken die in afgelegen kloosters woonden. In Europa is deze theesoort tot de dag vandaag nog steeds vrij onbekend.

Gele thee word gemaakt van de geplukt blaadjes en jonge knoppen van de in het wild groeiende theestruiken. In het verleden plukten speciaal ervoor getrainde apen de blaadjes, omdat de wilde theestruiken vaak in een ontoegankelijk gebied groeiden. Vandaag de dag word er minder gebruik gemaakt van de getrainde apen, maar het komt nog steeds voor.

Er bestaan nog maar drie iets bekendere gele theeën die in kleine hoeveelheden onder een zware  controle worde geproduceerd, namelijk:
·         Meng Ding Huang Ya (Yellow Bud) uit Sichuan
·         Jun Shan Yin Zhen (Silver Needle, niet te verwarren met de witte thee Silver Ice Needle!) uit Hunan
·         Huo Shan Huang Ya (Yellow Bud) uit Anhui.

Gele thee wordt gekenmerkt door een afwezigheid van de grassige smaak en veranderingen in de smaak en geur. Dit bereikt men door de thee heel snel in kleine hoeveelheden (minder dan 500 gram) op een hoge temperatuur op te warmen. De thee wordt daarna omwikkeld met een traditioneel stuk geel papier, gemaakt van een  koeienvel, waarin het enkele uren gedroogd wordt. Deze behandeling wordt net zo lang herhaald totdat het gewenste resultaat is verkregen. Dit kan dagen in beslag nemen, waarbij het proces enigszins kan variëren tussen de verschillende soorten gele theeën.

De thee kan ook geproduceerd worden door de theebladeren in kleine stapels gedurende twee uur op te slaan in een kamer met een constante luchtvochtigheid. Gedurende dit proces krijgen de blaadjes hun gele kleur.

De gele theeën staan vooral bekend om hun zachte, zoete en vooral volle fruitige smaak. 

Op thee lijkende dranken...

Vaak worden diverse ''kruiden brouwsels'' voor een thee aangezien,
Enkele voorbeelden ervan zijn:
  • Rooibos: afkomstig uit Zuid-Afrika, van de plant Aspalathus linearis.
  • Sterrenmix: bevat onder andere zoethout, steranijs, venkelzaad.
  • Kamille
  • Munt
  • Brandnetel
  • Lindebloesem
  • Maté de opwekkende nationale drank van o.a. Argentinië op basis van de bladeren van de matéboom (Ilex paraguariensis) die met een metalen rietje met zeefje (bombilla) uit een gemeenschappelijke kleine fleskalebas wordt gedronken.
  • Marihuanathee
  • cocathee, van cocabladeren
Echter mogen geen van deze brouwsels eigenlijk thee genoemd worden,
ze worden namenlijk niet gemaakt van de Camellia sinensis. 

Brouwsels die wel van een theeplant(en) worden getrokken, maar toevoeging kennen van één of ander,
zo als vrucht(en) of kruiden worden ''infusies'' genoemd...
Een mengsel van meerdere theesoorten/ kleuren wordt een ''melange'' genoemd...


we kunnen onze smaken reis begingen.

 Nu we de basis kleuren van de''theepallet '' kennen, kunnen we aan onze avontuurlijke smaken reis begingen...
En tot slot, om de thee goed te proeven is slurpen toegestaan...



Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...