Gunpowder tea, oftewel naar Nederlands vertaald buskruit
thee…
De naam van deze groene thee of oolong spreekt tot de verbeelding
van velen…
Het doet mij ieder geval gelijk denken aan ruige
piraten,zeeslagen ,schatten op onbewoonde eilanden en stoere zeebonken…
Maar niets is er van waar, want in China noemt men deze thee
nog volgens zijn originele naam namelijk zhū chá wat letterlijk ‘’parel thee’’
betekend…
De oorsprong van de Engelse naam is niet geheel bekend…
Zo zou de naam kunnen zijn ontstaan uit het feit dat de
grijs/groene bladderen die strak opgerold zijn tot kleine balletjes " exploderen " in lange bladderen
na ondergedompeld te zijn in het hete water …
Een andere verklaring is dat de thee zijn naam dankt aan de
wat rokerige smaak …
Er is ook een mogelijkheid dat de Engels benaming voortkwam uit de Mandarijn Chinese uitdrukking ‘’Gang Pao’’
wat " vers gebrouwen " betekent,
In Engelse oren klinken deze woorden als " buskruit "…
De naam kan echter ook zijn ontstaan uit het feit dat de
thee in zijn verschijning veel gelijkenis vertoond met de 18de
eeuwse buskruit …
Want de bladeren worden tot kleine ronde balletjes opgerold,
Hoe kleiner de balletjes zijn,hoe hoger de kwaliteit…
Het rollen van thee maakt de
theebladeren minder gevoelig voor bladschade en breuk,
Bovendien stelt het de thee in
staat om meer van zijn smaak en natuurlijke aroma’s vast te houden…
Bovendien kunnen bepaalde typen
oolong thee op deze manier voor tientallen jaren worden bewaard mits ze goed worden
af geroosterd,ideaal dus …
De bladeren van de theeplant
worden voor het maken van gunpowder tea eerst gedroogd,
Dan gestoomd, gerold, om vervolgens gedroogd te worden…
Vroeger werd deze thee met de hand gerold,tegenwoordig word
dat machinaal gedaan,
Met uitzondering van zeer hoge kwaliteit gunpowder tea’s na…
Het produceren van Gunpowder tea gaat terug tot de
Tang-dynastie ( 618-907 ) ,
En word nog steeds voornamelijk
in de Zhejiang provincie van China geproduceerd…
Maar ook in Taiwan word deze bijzondere thee sinds de
introductie er van in de 19e eeuw zorgvuldig gemaakt …
Gunpowder tea is een thee die zeer geschikt is voor export,
en dat word al sinds de oude tijden gedaan…
Waar onder aan Maghreb , dat is het gebied wat wij
tegenwoordig beter kennen als het noordwestelijke deel van Afrika. In enigszins
behoren Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië tot de Maghreb gebied.
Vroeger tijdens de Islamitische overheersing werd ook Spanje er tot toe
gerekend…
Daar is de gunpowder tea zelfs een essentiële ingrediënt in de
bereiding van traditionele Noord -Afrikaanse muntthee,die gebruikt word in het Marokkaanse
thee ritueel…
(Noord -Afrikaanse muntthee wordt gemaakt door toevoeging
van mint en suiker of honing aan de gunpowder tea na het brouwen .)
De Marokkaanse thee ritueel is in die landen het hart van
een sociale bijeenkomst ,
Of het nou een bezoek aan een buurman voor de plezier is of een uitbundige Soirée met
hoogwaardigheidsbekleders…
Er moet in de thee ritueel altijd een minimum van twee
kopjes worden gedronken,
wil je de gastheer niet beledigen ...
Probeer de smaak van gunpowder tea nu thuis zelf eens,
En ervaar de wat rokerige gepeperde smaak met een koperachtige
nadronk…
Om het beste uit de thee te halen is het aangeraden om de
theepot of kopje waar je de thee ingaat zetten met heet water eerst om te
spoelen …
Denk er ook aan om het water tussen de 70 en 80 graden te
koken voor de thee,
want anders verbranden de bladeren en word de thee bitter…