We gaan het vandaag hebben
over een zeer mooie zwarte thee,
Die men ook wel de champagne
onder de thee noemt.
Namelijk Darjeeling.
Darjeeling thee is vanouds
eigenlijk een exclusieve zwarte thee,
En werd voornamelijk
gedronken in alle landen van het vroegere Britse Rijk.
De thee zelf komt oorspronkelijk
uit het gelijknamige district Darjeeling in de Indiase staat West-Bengalen.
Wat mensen echter niet weten
is dat de Britten naar Darjeeling trokken In de 19de eeuw,
om de verstikkende hitte van
de toenmalige hoofdstad van hun Indische kolonie (Calcutta) te ontvluchten.
Rond 1834 begonnen zij in
Darjeeling te experimenteren met het aanplanten
van thee onder de leiding van
Dr. Archibald Campbell (1805–1874),
een chirurg werkend bij de
Indische medische dienstverlening.
Hij experimenteerde met vele
verschillende soorten thee,
en zijn projecten werden
gesteund door de Britse overheid.
Grootschalige productie kwam
daardoor al snel op gang rond 1850.
Met het vertrek van de
Britten in 1947 werden veel theetuinen overheidsbezit.
Inmiddels zijn alle
theetuinen in Darjeeling over genomen door plantersfamilies
en theehandelaren.
Vandaag de dag zijn er wel 86
plantages,die tienduizenden mensen van werk voorzien.
Zeg maar gerust dat die
plantages de trots van huidige Indonesië zijn nu.
Maar wat maakt de Darjeeling
thee nou zo speciaal?
De zorgvuldige kweek van Darjeeling bezorgt de thee
zijn karakteristieke aroma:
fruitig, kruidig, en een
klein beetje een zurig wrang.
Deze komt door de natuurlijke
aanwezigheid van tannine.
De kwaliteit van Darjeeling word
echter onderscheid door de periodes die de theeplant in een jaar doormaakt;
De befaamde 1st Flush,is de
eerste pluk van het jaar.
en die geldt dan ook als de
'Champagne' onder de theesoorten. De fijne, met de hand geplukte 1ste twee
topblaadjes geven de thee een lekkere zachte smaak.
Het is ook de duurste thee,
die elk jaar in mei wordt vervlogen over de wereld.
Na de ‘’First Flush ‘’periode
is het in juni en juli tijd voor de Second Flush.
Doordat er meer neerslag
valt, wordt het blad donkerder van kleur.
En dat leidt weer tot een
vollere en krachtigere smaak.
In augustus en september is
het regentijd.
Dan krijgt de Darjeeling zijn
soepele en ronde karakter.
Deze thee wordt ook wel de
Monsoon Flush genoemd.
Tot slot levert de koele
herfst de Autumn Flush.
De bladeren ontwikkelen een
smaak die tussen de First Flush en de Second Flush ligt:
mild en toegankelijk.
Na de herfstpluk verdwijnen
de theestruiken onder een sneeuwdeken om vervolgens weer in de lente te
ontwaken.
Is uw dorst gewekt?
Probeer dan eens de Indische
trots zelf.
En waan u met uw smaak even in de koloniale tijd zelf.