dinsdag 10 september 2013

rooibos


Vandaag vervolgen we onze smakenreis naar het zuiden van Afrika
We gaan namelijk hebben over rooibos.

Rooibos is de nationale volksdrank van Zuid-Afrika,het word gemaakt van de Aspalathus linearis dat is een plant uit de vlinderbloemenfamilie.
Eigenlijk zou je daarom rooibos geen thee mogen noemen.

De plant is groen van kleur en heeft kleine naaldjes. Deze worden na de pluk gestampt en in de zon gelegd om te fermenteren. rooibos dat letterlijk ‘rode struik’ betekent dankt zijn naam aan de rode kleur die de gedroogde blaadjes hebben en die ook de rooibos thee
Dezelfde heldere rode kleur geven.

In tegenstelling tot de ‘’echte thee’’ bevat rooibos geen cafeïne en amper tannine,
deze stoffen zijn in thee juist verantwoordelijk voor de iets bittere smaak ervan.
Echter zitten er in rooibos wel de nodige antioxidanten (onder meer vitamine C), calcium en ijzer in.

Mede daar door werd Rooibos al in de 18de eeuw in Afrika gebruikt als een medicijn,want de drank zou helpen tegen verschillende kwalen. Zoals hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten, acne en eczeem. In Zuid-Afrika wordt tot de dag van vandaag koude rooibos thee aan baby's gegeven die last hebben van darmkrampjes.

En niet alleen de Afrikanen zien de gezonde werking van het kruidendrank. In Japan gelooft men dat rooibos het leven verlengt, en staat dan ook bekend onder de naam “Long Life Tea”

We hebben al deze gezonde werkingen van de Zuid-Afrikaanse struik te danken aan de botanicus Carl humberg, die de struik in omstreeks 1772 vond vlak bij de Kaap de Goede hoop in Zuid-Afrika,de enigste plek waar de rooibos struiken groeien.

Het is eigenlijk vreemd dat pas ruim een eeuw later ,de mensen in europa  de commerciële mogelijkheden van deze kruidenthee in zagen,toen nog als een alternatief voor de gewone thee. De vraag naar rooibos steeg echter pas explosief tijdens de Tweede Wereldoorlog, Toen de levering van gewone thee maar zeer moeizaam ging.

Een grappig weetje is dat tijdens de apartheid,rooibos onder de naam Massai-thee geëxporteerd werd, om de economische sancties tegen Zuid-Afrika te omzeilen.
Maar dat is tegenwoordig niet meer nodig gelukkig.
En je kunt rustig zeggen dat  rooibos nu in europa net zo populair is als al de andere thee soorten.

Proef de wildernis van Afrika nu eens zelf,op de manier zo als de afrikanen het zelf al generaties lang drinken.
Een oude stamhoofd van de Khoikhoi heeft mij namelijk ooit verteld dat je de rooibos met het water mee moet koken, want alleen dan krijgt rooibos thee zijn optimale smaak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...