Als men aan India en thee denkt,
Denkt men vaak onterecht als eerste aan darjeeling thee,
Want India kent nog
veel meer bijzondere theesoorten …
Wat dacht u van Assam, die kwalitatief tot een van de beste
theeën in de wereld behoord…
Niet vreemd eigenlijk,
want deze thee wordt verbouwd in een van de meest vruchtbaarste gebieden van
India, namelijk de staat Assam, waar deze thee zijn naam ook van dankt…
Deze zwarte thee maakt zelfs ongeveer de helft uit van de
totale theeoogst uit India…
Daarmee is assam thee dus eigenlijk veel populairder dan de
twee andere belangrijkste Indiase theeën;Darjeeling en Nilgiri…
Assam thee wordt twee keer per jaar geplukt; tijdens de
'First Flush' (de eerste pluk)
net na de winter, en tijdens de 'Second Flush' tegen het einde
van de lente…
Thee van de First Flush is lichter van kleur en smaak ,dan
de zwaardere vollere Second Flush thee…
Assam thee is een uitermate geschikte thee voor het bereiden
van melanges…
de verschillende soorten Assams zijn goed samen te mengen,
en deze thee laat zich ook nog eens goed mengen met andere
soorten theeën,ideaal dus…
Zo is Assam thee erg populair om in de melanges als English
Breakfast en Irish Breakfast te gebruiken…
Assam thee zorgde zelfs in de 19e eeuw voor een
ware revolutie in het theedrinken,
Want deze thee werd namelijk gemaakt van een inheemse
theesoort (variëteit assamica)…
Een heel ander soort theeplant dan tot dan toe gebruikelijk
was om thee van te maken…
De thee van deze inheems theeplant smaakte anders dan de
toen bekende theesoorten,
De thee was veel krachtiger van smaak en werkte opwekkend,
ideaal voor al die slaperige victorianen in de ochtend…
De ‘’her’’ontdekking van deze thee in Assam wordt
toegeschreven aan de schotse avonturier Robert Bruce in 1823,
die wat van deze thee proefde bij de locale stam genaamd Singpho…
De beste heer dacht dat deze thee goed kon concurreren met de
zwarte theeën uit China…
Echter had deze thee veel moeite om zich staande te houden
op de Europese theemarkt tussen de Japanse en Chinese theeën in de beging jaren,
want die theeën werden al sinds de 17e eeuw in Europa
genuttigd en waren al volledig ingeburgerd …
Lang heeft de heerschap ook niet kunnen genieten van zijn nieuwe
thee,
Want twee jaar na zijn vondst overleed hij…
Echter heeft de heer Bruce nog voordat hij stierf, zijn
kennis overgedragen aan zijn broer Charles, die zijn theeplantages voortzette…
Een van de lekkerste Assam theeën, is de ‘’Assam Goudblad
Zomerpluk’’ variant…
Die bestaat namelijk uit zorgvuldig geplukte en gerolde
blaadjes uit de second flush seizoen…
Deze thee heeft een mooie
gouden glans, en er zijn veel topjes van
de jonge blaadjes in de thee verwerkt,die de thee een volle rijke smaak geven…
de ‘’Assam Goudblad Zomerpluk’’thee ruikt geweldig,
en kleurt ook nog eens mooi donker koperachtig in je theekopje…
het is een ware genot voor de theeliefhebber om deze thee
geserveerd te krijgen…
tot slot een klein geheimpje…
Psst, niet door vertellen hoor,
Want dit klein geheimpje heeft de avonturier Robert Bruce mij
zelf nog verteld…
‘’Als je de thee net zo als hij iets te sterk vind, doe er
dan een klein schuitje melk in…
Ook heerlijk…’’