donderdag 10 oktober 2013

Buddha Amacha...



Japan kent vele bijzondere theeën,
niet vreemd met een theecultuur die ruim duizend jaar oud is...

maar een van de meest bijzondere is toch wel de ‘’Buddha Amacha’’,
‘Ama’ betekent zoet, ‘cha’ is thee…
Deze zoete theeachtige drank wordt traditioneel getrouw op de achtste van april gedronken tijdens de viering van de geboorte van Boeddha…

de officiële naam voor de geboorte dag van Baby Siddharta, de latere Boeddha,
is Hana-matsuri of Kanbutsu…
Deze dag staat in heel Japan bekend als het ‘Bloemenfestival’…

Op deze dag worden er in de meeste boeddhistische tempels kleine halletjes versiert met bloemen en vlaggentjes…
in het centrum van de halletje wordt traditioneel een waterkom geplaatst met daarin een klein Boeddhabeeld…

De bezoekers gieten met een lepel de ‘’Buddha Ama Cha’’ thee over de hoofd van Boeddha, wat symbool staat voor zijn doop…
Na de doping van de Boeddha kan men zelf een slok van het zoete drank nemen…

Sommige gelovigen nemen zelfs wat theewater mee naar huis,
om dit als heilig water later op te drinken…
Want de Japanners kennen er magische krachten aan toe,
Zo zou de drank kwade geesten kunnen uitbannen, en de ziel reinigen…

Buddha Amacha is zo als er reeks eerder te lezen was geen echte thee,
Maar een theeachtige drank…
Want deze drank wordt geproduceerd van de gedroogde bladeren van de Hydrangea Macrophylla, een bloeiende plant uit de hortensiafamilie en dus niet van een theeplant…
Deze struik groeit voornamelijk in de Japanse bergstreken…

De bladeren worden in augustus geplukt,
Om in de zon gedroogd te worden op zoete rijstbladeren…
Vervolgens worden de bladeren besproeid met water…
Daarna worden ze ter fermentatie in een houten ton geplaatst,
Waarna ze pas na circa 24 uur worden opgerold en gedroogd…

Buddha Ama Cha werd  vroeger ook dikwijls tot siroop verwerkt en gebruikt als zoetstof…
Dat was in de tijd voordat er geraffineerde suiker in Japan verkrijgbaar was…
De thee heeft  dan ook een zeer aromatisch zoete, anijsachtige smaak.
De smaak is echt uniek en met geen enkel andere theesoort te vergelijken…

Van al dat schrijven word je dorstig,
Nu ben ik zelf aan een kopje Buddha Amacha thee toe,
En zo als een boeddhistische monnik me ooit heeft verteld,
Kook de water tot 85 a 90 graden en giet het over de bladeren heen om het een klein minuutje te laten  trekken….
Want dan is deze thee op zijn lekkers, en krijgt buddha een grote glimlach op zijn gezicht…


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...