Als men aan theeceremonies denkt,
denkt men vaak aan China of Japan…
Maar dichter bij onze huis in het oosten,
Vlak over de grens van onze provincie Groningen,
Is er in loop der jaren een heel eigen theecultuur ontstaan,
Met geheel hun eigen unieke theeceremonie…
Jawel we hebben het over niets minder dan Ostfriesland oftewel
Oost-Friesland!
De theecultuur van Oost-Friesland is zelfs de belangrijkste
culinair kenmerk van dat streek…
Het is dan ook niet vreemd dat de gemiddelde Oost-Fries met 2,5 kilogram thee per
jaar,
ruim driemaal zoveel thee
wegdrinkt als een doorsnee Nederlander…
Echter hebben de Oost-Friezen hun
rijke theegeschiedenis aan ons Nederlanders te danken…
Want de Oost-Friese handelaren brachten
in de zeventiende eeuw,
de thee vanuit Nederland naar de
regio van Oost-Friesland …
al gauw ontstond er een levendige
handel in deze toen nog nieuwe drank…
Aanvankelijk werd thee in de
beging jaren als een medicijn verkocht,
Maar al snel won het aan
populariteit voor dagelijkse consumptie,
En werd het drankje in heel Oost-Friesland
met veel genot gedronken…
In de achttiende eeuw werd thee
zelfs dé nationale drank van Oost-Friesland …
In die goede oude tijd kregen de gasten
in Oost-Friesland vaak zelfs ongevraagd,
Soms zelfs tegen wil en dank thee
voorgeschoteld als ze daar iemand bezochten…
Dat kwam omdat koffie nauwelijks
gedronken werd en bier duur was…
Thee heeft zelfs in die regio
gezorgd voor een drastische daling van de bierconsumptie…
De hedendaagse Oost-Friezen
drinken vier tot vijfmaal per dag drie kopjes thee,
Het liefs in samenzijn ;
bij het ontbijt, tijdens de
typisch Oost-Friese theepauze s’ochtends (het zogenoemde Elf-Ührtje of
Elfuurtje, de uitspraak is nagenoeg gelijk), 's middags rond een uur of drie(theetijd),
in de avond en uiteraard tussen door als
er visite komt…
Gebruikelijk is het om de thee te
serveren met een speciaal servies,
Die vaak al generaties meegaat in
de familie…
bestaande uit een Teebüs
(theebus), Trekpot (theepot) en bijbehorende kopjes of Kopkes
zo als de Oost-Friezen ze liefkozend
noemen,
Omdat men per
keer drie kopjes drinkt, zijn de kopjes aanmerkelijk kleiner dan de Nederlandse…
Wil je de Oost-Friese theeceremonie
zelf beleven?
Dan moet je de volgende
reglementen zeer strikt nemen…
Eerst doe je een Kluntje
(klontje kandijsuiker)
in het kopje,
dan wordt de thee in het kopke
geschonken, de thee is gebruikelijk van oudsher een sterke zwarte thee…
of de thee heet genoeg is zal
blijken als het klontje suiker ‘knispert’,
waarna men met een Roomleppel
(theelepel) een Wulkje Room (wolkje room) toe voegt,
zo dat er wolkjes van room naar
boven komen dwarrelen…
Er mag strikt niet in de thee worden
geroerd…
Het idee van het niet roeren is
dat je eerst het romige opdrinkt, dan de sterke zwarte thee en eindigt met een
zoete slok van het inmiddels deels opgeloste klontje suiker…
De lepel dient enkel om aan te
geven dat je geen thee meer hoeft,
echter word er wel verwacht dat iedereen ten minste drie
kopjes drinkt...
Als je aan de regels van de theeceremonie hebt gehouden,
Kan je het aflezen aan de Über blije gezicht van je Oost-Friese
gastheer of dame…
Zo’n Oost-Friese theeceremonie is een waar genot om eens zelf
te beleven…