Vandaag gaan we het hebben over de theebloemen,
de Cleopatra onder de thee melanges; flirterig, exotisch en
een beetje magisch.
Een theebloem is een handgemaakt bolletje van groene ,witte
of zwarte theebladeren samen met één of meerdere eetbare gedroogde bloemen in
het midden.
Zoals goudsbloem, jasmijn, roselle, daglelies of osmanthus.
Deze bladeren en bloemen zijn met een katoenen draadje zeer
vakkundig samengebonden tot een kleine bol. de theebloemen worden vervolgens gebakken gedurende 20-30 minuten op laag vuur. Het hele proces van een theebloem maken kan
soms wel een hele dag duren.
Door heet water bij de theebloem te schenken komt de bloem
tevoorschijn.
Een mooie schouwspel om te zien,want de bloem opent zich
letterlijk voor je ogen.
als een mooie roos die op een hoge snelheid bloeit, is er
een waar kleurrijke vertoning van bloemblaadjes in uw theepot te aanschouwen.
Theebloemen zijn vreemd genoeg in Nederland nog niet zo
bekend.
Zal dat komen door onze sombere calvinistische houding?
Of gewoon omdat we het nog niet goed genoeg kennen?
Ieder geval word in China en Engeland het product veel beter geaccepteerd.
theebloemen worden dan ook vaak gebruikt bij een luxe
Engelse high tea’s.
puur om hun decoratieve waarde en hun bloemige soms zelfs
fruitige volle luxe smaak.
In China is het maken van theebloemen zelfs tot een kunst
verheven,
Waar de prijs van één theebloem in de vele honderden euro’s
oploopt.
Maar de meeste theebloemen voor de export komen uit de Yunnan en Fujian provincies
van China waar ze relatief goedkoop worden geproduceerd .
Maar waar komt het theekunstwerk eigenlijk vandaan?
De geschiedenis van de theebloem is zo troebel als en een
pot zwarte thee.
Sommige beweren dat de theebloemen een recensent uitvinding
van slechts ongeveer 30jaar oud is, gemaakt voor de marketing van
glazentheepotten.
Anderen beweren dat het gebruik van theebloemen zeker al
paar honderd jaar oud is,
Hun bewijzen vinden ze in de oude Chinese literatuur.
Zo zijn er oude geschriften dateert uit de Song Dynasty ’’960
– 1279’’,
die beschrijven dat er thee bladeren werden vastgebonden met
bloemen voor vermaak van de keizer,maar de keizer dronk echter nooit van de
thee.
Toen al werden deze theebloemen geëxporteerd.
Onder andere naar de westerse
wereld, als een ware exotische curiosa object .
deze vorm van thee was louter alleen
voor visueel genot toen bedoeld, en niet geschikt voor de consumptie.
de thee was erg bitter en van
slechte kwaliteit, want er werden geen premium theeën gebruikt bij de productie
van de theebloemen.
Op een gegevenmoment moet een ingenieuze Chinese zakenman op het idee zijn
gekomen om het product geschikt te maken voor de theeliefhebbers.
Een gat in de markt.
dus al is de consumeerbare
theebloem pas van de laatste ‘’paar’’ decennia,
zijn bestaan is echter veel
ouder.
Probeer een theebloem zelf thuis is, en laat je zo wel
visueel als met smaak verwennen.
Het is echt wonderlijk om te aanschouwen hou hij opbloeit in
je theepot.
En ben je klaar met het drinken, doe de theebloem in een
mooie glazen glas of vaas met koude
water.
Om er een mooi decoratie stuk van te maken.
De theebloemen zijn in de betere theespeciaalzaken in
allerlei, geuren kleuren en smaken te verkrijgbaar.